Matjescheesecake för ca 21 kr

En enkel och god cheesecake till buffébordet med matjessill. Cheesecaken går att förbereda flera dygn innan, det är bara att ta fram från frysen ca 1,5-2 h innan servering. Festlig förrätt för cirka 21 kr per portion!

För 8 portioner


Ingredienser: 

400 g salta kex 
50 g smör 
200 g matjessill 
1 dl fryst hackad gul lök 
2 msk fryst hackad dill 
3 msk matjessill-spad
1 st citron 
300 g färskost naturell 
2 dl kvarg 
3 st gelatinblad 

Garnering 
2 st ägg 
Rädisor 
Fryst hackad dill 

Tillagning:

1. Mixa kexen i matberedare. 
2. Bryn smöret och häll i det bland kexen, mixa lite till. 
3. Tryck ut kexblandningen i en springform. Ställ kallt i 30 min. 
4. Finhacka sillen i småbitar. 
5. Riv av skalet av citronen. 
6. Blanda sill, lök, dill, färskost, kvarg, citronskal och salt. 
7. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. 
8. Pressa ur citronsaften och lägg det i en kastrull tillsammans med 3 msk matjessill-spa. 
9. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg gelatinbladen i kastrullen. Koka upp så att gelatinbladen smälter. 
10. Ha i vätskan i färskost-blandningen och blanda runt. 
11. Häll över blandningen i springformen och toppa med fryst hackad dill. 
12. Ställ in cheesecaken i frysen i minst 5 h - helst över natten. 
13. Vid servering - garnera med kokt ägg och rädisor.